Slecht financieel advies heeft effect op de markt

Jaarlijks worden er miljoenen financiële adviezen uitgebracht door zelfstandige financieel adviseurs. Als deze adviezen van slechte kwaliteit zijn, dan heeft dit uiteindelijk gevolgen voor de woningmarkt.

Wat is het directe gevolg van slecht financieel advies bij consumenten?

‘In Nederland brengen zelfstandige financieel adviseurs jaarlijks miljoenen financiële adviezen uit. Als de helft van die adviezen verkeerd zouden zijn en de consument die adviezen zou opvolgen, dan zou dat kunnen betekenen dat miljoenen Nederlanders in financiële problemen komen, zoals het niet aflossen van een hypotheek, geen aanvullende pensioenvoorziening getroffen hebben of minder vermogen opbouwen.’

slecht-financieel-advies

Hoe werkt dit door in de rest van de markt?

‘Het gevolg, het externe effect, kan zijn dat een grote groep consumenten te weinig eigen vermogen heeft om te investeren in de economie, banken blijven zitten met restschulden en er zal een groter beroep worden gedaan op de collectieve voorzieningen in Nederland.

Goed financieel advies is ook noodzakelijk op het gebied van schadeverzekeringen.’

Slecht schadeverzekeringen, geen werkgelegenheid, geen hypotheken.

‘Daarnaast kunnen er in de schadeverzekeringsmarkt ook externe aspecten meespelen. Zonder verzekeringen zou de economie niet kunnen draaien. Bedrijven kunnen niet ondernemen als ze de risico’s niet op een of andere manier kunnen afdekken. Een olietanker kan niet uitvaren zonder aansprakelijkheidsverzekering, een detailhandel kan na een brand niet verder als er geen brandverzekering zou bestaan.

Goed financieel advies draagt bij aan het verantwoord nemen van risico’s door ondernemers. Door dit te doen is er voor veel Nederlanders werk (en dus inkomen) en wordt de levensstandaard verhoogd. Aan de andere kant kan slecht financieel advies er ook voor zorgen dat bedrijven in financiële problemen komen en dat er ontslagen vallen.

Goed financieel advies draagt eraan bij dat het Nederlandse bedrijfsleven kan functioneren en verhoogt daarmee indirect ook de welvaart en het welzijn van burgers.’

Meer hypothecaire leningen

Zo zie je maar dat goed financieel advies effect heeft op de woningmarkt en daarmee op de aanvragen voor hypothecaire leningen.

Als financieel adviseur volg je natuurlijk de verplichte opleidingen ieder jaar. Doe jij als financieel adviseur nog wat extra’s om de consument van goed advies te voorzien? Ik denk dat het in deze tijd ook al belangrijk is om consumenten alvast te laten starten met toekomstbestendig maken van de woning. Met het laten starten van het verduurzamen van de eigen woning, zodat dit in de nabije toekomst geen financiële zorgen kan veroorzaken.

Mocht je als financieel adviseur je klanten nog niet actief adviseren in de voordelen van energiebesparende voorzieningen, dan lijkt me dit moment een goede om hier wel mee te starten. Wij van 123geldbesparen helpen je graag hiermee.

Deze blog is opgebouwd uit citaten uit het boek ‘Tussenpersoon zonder provisie’ van auteur dr. Fred de Jong.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *